Τα αγκάθια που… ματώνουν την κυβέρνηση

24

Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ εμφανίζεται να διατηρεί μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, η εξίσωση της ακρίβειας μπορεί να ανατρέψει τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο.

Η πίεση αυτή αποτυπώνεται πλήρως σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης αφού δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Ειδικά, δε, στις εξαμηνιαίες τάξεις της MRB το κόστος ζωής αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, το οποίο, παρά τα μέτρα, δεν δείχνει σημάδια τιθάσευσης και υποχώρησης. Η κυβέρνηση επιχειρεί με πρόστιμα και με market pass να αλαφρύνει τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η δυσφορία των πολιτών έχει φτάσει ήδη στο γαλάζιο οικοσύστημα των βουλευτών και των υπουργών οι οποίοι προφανώς φοβούνται ότι αν οι σημερινές δυσθεώρητες τιμές των τροφίμων συνεχίσουν τον ανήφορο η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών ενδέχεται να ευνοήσει την καταγραφή μεγάλης δυσαρέσκειας στις κάλπες. Οι τάσεις της MRB δείχνουν ότι η οικονομική πίεση εκτείνεται πολύ πέραν των ευάλωτων πολιτών και αγγίζει και την πολύπαθη μεσαία τάξη.

Τα στοιχεία, μιλούν από μόνα τους, αφού οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη ή μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ δύο στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, ενώ το 56,8% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «πάρα πολύ και πολύ» από την αύξηση των τιμών ενώ ένα επιπλέον 37,7% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί αρκετά.

Το χειρότερο όλων είναι ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας αρχίζει και χάνει την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη της οικονομίας. Χαρακτηριστικά, στην έρευνα της MRB, οι πολίτες στέλνουν ένα ευδιάκριτο μήνυμα ότι η ευημερία των αριθμών (ανάπτυξη, επενδυτική βαθμίδα, μείωση ελλειμμάτων/χρέους, κ.λπ.) δεν αντικατοπτρίζεται και σε αντίστοιχη ευημερία των πολιτών.

Αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αυτό το σπιράλ θα είναι σημαντικό πλήγμα για τη ΝΔ αν απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαχείριση της οικονομίας, που μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα σημαντικά της πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων της. Ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών, αν η κυβέρνηση δεν επιχειρήσει μια ρελάνς στο θέμα της ακρίβειας ενδέχεται να χάσει το μεγάλου ατού της οικονομίας το οποίο της χάρισε όλες τις προηγούμενες εκλογικές νίκες.

Όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές απαιτούνται θεαματικές αλλαγές και μέτρα στον έλεγχο της αγοράς προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρουσιάζονται.


Πηγή