Τι φέρνει το 2024: Τα πρώτα crash tests κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο νέο έτος

55

Τα δύο νομοσχέδια – φωτιά που φέρνουν δονήσεις από το νέο έτος – Τι σχεδιάζει ο Κυρ.Μητσοτάκης

Με την έλευση της νέας χρονιάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει σαφές σήμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, στην πρώτη γραμμή παραμένει η σύγκρουση με χρόνιες παθογένειες και οι μεγάλες τομές για τη βελτίωση των δομών του κράτους. Όπως έχουμε επισημάνει σύμφωνα με το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2024, που παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό, περιλαμβάνονται 279 έργα και επενδύσεις, καθώς και 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Από τα 164 σχέδια νόμου που πρόκειται να ψηφιστούν, τα πιο εμβληματικά είναι:

• Ο νόμος για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων τον Ιανουάριο.

• Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές.

• Ο νέος δικαστικός χάρτης για επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

• Ο νέος υγειονομικός χάρτης για τη νέα διοικητική διάρθρωση στις υπηρεσίες υγείας.

• Και το σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία που η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει.

Πέντε μεγάλες αλλαγές με τις δυο από αυτές να προκαλούν ισχυρές αναταράξεις. Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα είναι το πρώτο crash test κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και αναμένεται να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής και από την φοιτητική αλλά και από την πανεπιστημιακή κοινότητα ιδιαίτερα σε συντεχνιακό επίπεδο. Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.

Από την άλλη μεριά, ειδικά σε ότι αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι με το κομματικό, κάτι που έκανε και με την τροπολογία για τους μετανάστες την οποία υπερψήφισαν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πολλά δηλαδή θα εξαρτηθούν και από τη στάση της αντιπολίτευσης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και πως ό,τι υπόσχεται το κάνει. Παράλληλα λειτουργεί πάνω στον καμβά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και όχι απλά της ευκαιριακής διαχείρισης κρίσεων. Προφανώς και ζυγίζει προσεκτικά τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Το μέγα πρόβλημα ωστόσο- όπως λένε γαλάζια στελέχη- δεν είναι τόσο ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, όσο το ζήτημα της τεκνοθεσίας το οποίο έτσι κι αλλιώς προκαλεί σεισμικές δονήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί λοιπόν η κυβέρνηση θα λειτουργήσει με απόλυτη προσοχή και με βάση τα συμφέροντα των παιδιών και όχι απλά για να ικανοποιήσει κάποιο αίτημα ακτιβιστικού χαρακτήρα μιας συγκεκριμένης ομάδας. Στο νομοσχέδιο που θα έρθει πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά όλες οι λεπτομέρειες και να υπάρχουν όλες οι δικλείδες ασφάλειας για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, συνολικά για το ζήτημα της τεκνοθεσίας και όχι μόνο για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για μια εύκολη εξίσωση και μαζί με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα επισκιάσουν και θα διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα του 2024. Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να μην έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πότε θα έρθει, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση αναζητά έναν ουδέτερο χρόνο, μετά τις ευρωεκλογές και οπωσδήποτε πολύ πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές για να μπορέσει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις που σίγουρα θα υπάρξουν τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία.


Πηγή