Παιχνίδι ισορροπιών στον «ανασχηματισμό» Κασσελάκη – Ο μικρός «πάγκος», έφερε λίγες αλλαγές

23

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Και αυτή η ρήση φαίνεται πως βρίσκει πλήρη εφαρμογή στην Κουμουνδούρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά το γεγονός ότι θα ήθελε να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε λιγοστές και αναγκαίες κινήσεις.  

Ο «υποβιβασμός» του Παύλου Πολάκη, μονοπωλεί τις συζητήσεις. Όμως, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα «αναβαθμίστηκε» και πως όλη η προσέγγιση αποτελεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι του προέδρου και του χανιώτη βουλευτή.

Επίσης, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να αναβαθμίστηκε και ο Νίκος Παππάς, με τη συμμετοχή του στο Εκτελεστικό Γραφείο, ως αναπληρωματικός. Ωστόσο, σε κομβικές θέσεις δεν βρίσκονται οι δικοί του άνθρωποι, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μικρός «πάγκος»

Όποιοι επικοινωνούν με τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι επιθυμεί διακαώς να προχωρήσει σε τεράστιες αλλαγές στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τόσο στη δομή οργάνωσης, όσο και στα πρόσωπα που συμμετέχουν στα καθοδηγητικά όργανα.

Μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο στόχος του είναι το να βρίσκονται κοντά του μόνο «πρόθυμοι» και «χειροκροτητές», που θα επιδοκιμάζουν κάθε σκέψη του. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει και πολλές ημέρες από τότε που ο Αλέκος Φλαμπουράρης τον χαρακτήριζε «αυταρχικό».

Στο διά ταύτα, τώρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλη «δεξαμενή» στελεχών να αξιοποιήσει. Και αυτός είναι ο λόγος που προχώρησε σε λίγες και στοχευμένες αλλαγές. Μέχρι και τις ευρωεκλογές θα προχωρήσει με αυτή τη σύνθεση ανάγκης.

Μετά τις κάλπες, θα έχει δύο στόχους. Ο πρώτος, να συνεχίσει να βρίσκεται στη θέση του προέδρου του κόμματος, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι αν δεν πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, τότε θα αμφισβητηθεί ανοιχτά.

Ο δεύτερος, είναι να μπορέσει να αναδείξει νέα στελέχη, από τα βιογραφικά που έχει μαζέψει με πρόσημα τα think tanks. Για να έχει νόημα ο δεύτερος, θα πρέπει να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος…

Ο «υποβιβασμός» Πολάκη

Προφανώς και η είδηση του «ανασχηματισμού», είναι ο «υποβιβασμός» του Παύλου Πολάκη. Από χθες, ο αψύς κρητικός δεν κατέχει τη θέση του υπερσυντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – την οποία τόσο επιθυμούσε μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Τη θέση του έλαβε ο Γιάννης Σαρακιώτης και αναπληρώτρια του είναι η Ραλλία Χριστίδου. Ο Παύλος Πολάκης, θα είναι ο τομεάρχης Διαφάνειας – ένας τομέας που γνωρίζει πολύ καλά, καθώς τον κατείχε και επί κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ως αναπληρωτής, βέβαια.

Από το προεδρικό περιβάλλον υποστηρίζουν ότι ο χανιώτης βουλευτής «πλήρωσε» την απουσία του κατά την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε, όμως, να ισχύει, καθώς η Νίνα Κασιμάτη, που ψήφισε «παρών» στο επίμαχο νομοσχέδιο, αναβαθμίστηκε από αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε τομεάρχη Ναυτιλίας.

Ορισμένοι, πάντως, στην Κουμουνδούρου δεν βλέπουν «υποβάθμιση» Πολάκη, αλλά αναβάθμιση. Και αυτό γιατί έχει έναν ρόλο καινούριο που θα του επιτρέψει να έχει επικοινωνιακή ισχύ – κάτι που δεν του επέτρεπε η θέση του υπερτομεάρχη.

«Κόντυνε» τον Παππά

Ο Νίκος Παππάς και η ομάδα του, ήταν οι νικητές του Συνεδρίου. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που ναι μεν τοποθέτησε τον πρώην υπουργό στο Εκτελεστικό Γραφείο, αλλά όχι σε θέση «βασικού», αλλά θα καλείται όποτε χρειάζεται.

Παράλληλα, από τις αλλαγές σε πρόσωπα δεν ευνοήθηκαν οι άνθρωποι του, γεγονός που φανερώνει την πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να «κοντύνει» τον σύμμαχο του στη νίκη του Σεπτεμβρίου.


Πηγή