Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 6,5% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

102

Νέα δημοσκόπηση της Pulse για τις εκλογές, δείχνει προβάδισμα 6,5% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδόν δέκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να συντηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δείχνει η νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Pulse, για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Η διαφορά των δύο κομμάτων δείχνει να παγιώνεται σε ποσοστό άνω του 6%, ενώ αναμένεται και το σημαντικό debate των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης (10/5).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν στους αναποφάσιστους. Το ποσοστό τους διαμορφώνεται στο 12%, ένας αριθμός ικανός να ανατρέψει τα δεδομένα την κρίσιμη ώρα της ψήφου. Επιπλέον, στη δημοσκόπηση παρουσιάζονται και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα καθώς ως γνωστόν οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το πρώτο ερώτημα της δημοσκόπησης, μάλιστα, αφορά αυτή την επόμενη ημέρα. Το 46% των ερωτηθέντων δείχνει να προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση, σε αντίθεση με το 34% που προσδοκά μια κυβέρνηση συνεργασίας. Εξ όσων επιζητούν αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 32% θα επέλεγε τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 14% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 19% μάλιστα αναφέρει πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης πάση θυσία, ενώ το 38% αναφέρει πως αν δεν προκύψει αποτέλεσμα από την προσπάθεια τότε θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές. Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ποσοστό που ζητά νέες εκλογές το συντομότερο, καθώς φτάνει στο 34%.

Στο ερώτημα τι θα ήταν καλύτερο μετά τις εθνικές εκλογές, το 38% απάντησε «πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» ενώ το 27% θέλει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Μόλις 8% επικροτεί την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό, ενώ ένα 20% δεν επιθυμεί κανέναν ή τίποτα από τα παραπάνω.

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,5% και προηγείται με 6,5 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει 26%. Το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 9%, ενώ το ΚΚΕ στο 6% και το ΜέΡΑ 25 στο 4%. Η Ελληνική Λύση είναι οριακά στο 3% και ακολουθούν μικρότερα κόμματα. Το ποσοστό των αναποφάσιστων, ωστόσο, ανέρχεται σε 12%.

Μικρές είναι οι διαφοροποιήσεις, μισή μονάδα, στα τρία πρώτα κόμματα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 57% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 28%.

Η Pulse, μάλιστα, προχώρησε και σε υποθετικά σενάρια κατανομής των αναποφάσιστων αλλά και των εδρών με βάση υποθετικά αποτελέσματα. Αν η βουλή είναι εξακομματική με ποσοστό 8,5% εκτός αυτής, τότε η Νέα Δημοκρατία θα έχει 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 97, το ΠΑΣΟΚ 34, το ΚΚΕ 23, το ΜέΡΑ 25 15 και η Ελληνική Λύση 11.

Στο δεύτερο σενάριο, με έξι κόμματα εντός Βουλής και 11% εκτός αυτής, η Νέα Δημοκρατία θα έχει 118 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 96, το ΠΑΣΟΚ 34, το ΚΚΕ 24, το ΜέΡΑ 25 15 και η Ελληνική Λύση 12.


Πηγή