Κικίλιας για κακοκαιρία Daniel: «Σε άλλες χώρες έχουμε χιλιάδες νεκρούς – Έγινε τιτάνια προσπάθεια»

37

O Βασίλης Κικίλιας απάντησε για τα όσα έγιναν από πλευράς Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel και τη διαχείριση των καταστροφών.

Για το κατά πόσο λειτούργησε σωστά ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε τη χώρα μας και έπληξε με σφοδρότητα τη Θεσσαλία, μίλησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αnt1 ο κ. Κικίλας στάθηκε μεταξύ άλλων και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι οποίες ανέρχονται σε 15.

«Χτίστηκε σπέκουλα για εκατόμβες νεκρών», ανέφερε σχετικά ο κ. Κικίλιας εκφράζοντας τη θλίψη του για τα θύματα.

«Σε άλλες χώρες μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς… δεν θέλω να το συγκρίνω αλλά έγινε μια τιτάνια προσπάθεια την οποία δεν θέλω να ακυρώσω», πρόσθεσε ο υπουργός καθώς στάθηκε στη σημαντική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σε ερώτηση για το αν από την κακοκαιρία Ιανός μέχρι την κακοκαιρία Daniel έγιναν όλα τα έργα που θα έπρεπε, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως έγιναν αρκετά αντιπλημμυρικά έργα, δαπανήθηκαν μεγάλα κονδύλια αλλά θα πρέπει να φανεί αν αξιοποιήθηκαν με τον σωστό τρόπο.

«Οφείλω να πω ότι είμαι σε αυτή τη θέση 2,5 μήνες. Έχουμε δώσει τεράστια μάχη σε ένα υπουργείο διαρκών κρίσεων. Δρομολογούμε άμεσα αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας για την επόμενη ημέρα. Σε ερώτηση για το αν αυτό αποτελεί μομφή για όσα παρέλαβε από τον προκάτοχό του, Χρήστο Στυλιανίδη, ο κ. Κικίλιας δεν έδωσε ευθέως απάντηση.

«Αυτό που λέω είναι ότι το 112 οφείλει να αναβαθμιστεί. Να προστεθεί τεχνητή νοημοσύνη, να έχουμε ραντάρ, χάρτες, δίκτυο συναγερμού, θερμικές κάμερες. Πράγματα που είναι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για το οποίο έχουν εγκριθεί δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η δουλειά του πολιτικού», είπε μεταξύ άλλων.


Πηγή