Η ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κίνα και οι στόχοι της Αθήνας

76

Tαξίδι στην Κίνα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Την Παρασκευή στο Μέγαρο του Λαού θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα μαζί με τη Ρωσία ήταν οι χώρες που άσκησαν βέτο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δράσει στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ζητώντας παύσεις στις μάχες για να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, την προστασία των αμάχων και τον τερματισμό του εξοπλισμού της Χαμάς και άλλων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Πεκίνο διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή και κατά ορισμένους διεθνείς αναλυτές θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη στενή σχέση της με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, για να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsbomb.gr, στις συνομιλίες του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν πάντα υπέρμαχος της στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και πως η χώρα μας προσβλέπει στον «σημαντικό παγκόσμιο ρόλο» της Κίνας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Πηγή